Dieptemeters en GPS functie

Introductie

De kennis van over het reliëf onder water is reeds meerdere eeuwen een hot topic in de nautische wereld. Zeevaarders beseffen al lang dat een overzicht van het reliëf onderwater hen helpt voor het veilig navigeren, met andere woorden, het zich verplaatsen van punt a naar punt b zonder te stranden. Lange tijd maakte men gebruik van het peillood.

NAV0681
Een peillood met dieptemarkeringen op het touw. (Bron: http://collections.rmg.co.uk/collections/objects/42893.html)

Deze methode wordt trouwens nog steeds toegepast in de hedendaagse visserij, denk maar aan witvissers die voor aanvang van de wedstrijd hun pen positioneren zodat het haakaas net op de bodem gepresenteerd wordt.

Elektronische dieptemeter

Sinds vorige eeuw maakte men gebruik van dieptemeters, de engelse naam echosounder verklaart eigenlijk de werking van dergelijk toestel. Een akoestisch signaal wordt uitgezonden en nadat het op de bodem weerkaatst is, wordt het weer opgevangen. wiskundig:

Diepte= v (velocity; snelheid geluidssignaal) * tijd/ 2

549px-Principle_of_SBES.svg
(Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Echo_sounding#/media/File:Principle_of_SBES.svg)

De reden dat ik de formule bovenhaal is om aan te tonen waarom je jouw dieptemeter moet laten weten of je op zoet – of zout water vist. Het zoutgehalte ( en watertemperatuur) beïnvloedt de reissnelheid van het akoeststisch signaal. Wanneer je op zoetwater meet met een zoutwater ingestelde dieptemeter, dan gaat er een fout op dieptemeting zitten en omgekeerd dus ook. Een transducer heeft een temperatuursensor dus deze fout wordt gecompenseerd door de input van temperatuur van de eigen temperatuursensor.

Screenshot_2018-08-15_11.49.56
Bij het instellen van de Sonar geef je aan op welk type water je gaat meten. Lowrance adviseert ondiep water als optimale instelling.

Bathymetrie

Bathymetrie is een ander wordt voor het opmeten van de topografische hoogte van de waterbodem. Oftewel het maken van een dieptekaart met behulp van puntdata. Vroeger had men zeekaarten waarop de verschillende gemeten dieptes werden genoteerd per locatie (vb N50°24,45 E002°32,21 = plaats op het Noordelijk halfrond ten oosten (East) van de Greenwich Meridiaan). Punten met gelijke dieptes konden dan worden verbonden met behulp van een lijn en zo bekwam men reliëflijnen en de som van deze lijnen geeft een grafisch overzicht van het bodemverloop.

Met de komst van GPS systemen werd het mogelijk om dit digitaal te doen. Allereerst diende je een echosounder en een aparte chartplotter te kopen. De echosounder gaf dan de waarde van de gemeten diepte door aan de chartplotter die daaraan een coördinaat koppelde.

Dieptemeter/GPS combo

Ondertussen hebben we geïntegreerde systemen: dieptemeter GPS combo toestellen. Deze heb je al van enkele 100den euro, gaande tot enkele 1000den euro. Professionele multibeams in combinatie met een RTK GPS zijn gezien hun kostprijs niet voor hobbyisten. Echter hebben de toestellen bestemt voor de hengelsportmarkt al veel gelijkaardige functies, het grootste verschil is de nauwkeurigheid. Professionele toestellen hebben een x, y, z nauwkeurigheid van de GPS van 2cm, terwijl de nauwkeurigheid van een toestel voor de hengelsport enkele meters bedraagt. Niet iets om echt wakker van te liggen want je kan steeds live op je sonar de diepte gaan nakijken.

Screenshot_2018-08-15_12.16.37
Een onvolledige dieptekaart van Lac de Curton welke via Lowrance gratis ter beschikking gesteld wordt voor mensen met een Lowrance toestel.

Lowrance Elite TI

Vorig jaar ging ik naar Zweden met enkele roofvis fanaten waaronder Danny Geysen van Sonar Mapping Solutions (Facebook). Danny is gespecialiseerd in Lowrance toestellen en daarnaast ook in allerhande software voor het zelf maken van dieptekaarten. Dankzij zijn advies heb ik toen besloten om een Lowrance Elite Ti aan te kopen. Een goede keuze want sindsdien geniet ik met de Elite Ti van alle updates die aan de high end Lowrance toestellen worden gegeven!

IMG_9648
De Lowrance Elite TI, een toestel uit de middenklasse, met heel wat functionaliteiten van de high end toestellen van Lowrance.

Reefmaster bathymetric software

Daarnaast heb ik bij Sonar Mapping Solutions ook Reefmaster aangekocht zodat ik mijn zelf gelogde sonardata kan omzetten in dieptekaarten. Deze kaarten kan ik dan weer in mijn Lowrance toestel inladen als achtergrond voor mijn GPS overzicht! Dit laatste is toch heel wat overzichtelijker dan de standaard kaart die als achtergrond in toestellen is ingeladen. Vaak zie je op de achtergrond kaart helemaal niks, met andere woorden een verloren functie!

Ik ben blij dat ik de software via Sonar Mapping Solutions heb aangekocht want Danny is iemand die zijn klanten ook deftig verder helpt als ze vastzitten bij het aanleren van de software!

Untitled-1
Reefmaster op de pc met een voorbeeld van een zelfgemaakte kaart!
Screenshot_2018-08-15_12.59.38
Een screenshot van de Lowrance Elite Ti: een zelfgemaakte dieptekaart als achtergrond voor de GPS weergave. Je navigeert dus op je zelfgemaakte kaart.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s