Lowrance: Genesis Live

Tijdens het vissen is een dieptemeter een handig hulpmiddel om meer inzicht te verwerven in het onderwaterreliëf, ook wel de bathymetrische data genoemd. Velen onder ons hebben een eenvoudige 2D sonar waarmee ze het bodemverloop en de actuele waterdiepte over hun scherm zien rollen. Echter worden deze data niet verweven tot een dieptekaart.

De volgende stap is het loggen van de data van de 2D sonar om deze data dan op een laptop te verwerken met behulp van Bathymetrische software zoals Reefmaster. Anderen laden hun data in op C map en krijgen dan een bathymetrische kaart van deze site. Echter is er 1 nadeel verbonden aan deze methode: de dieptekaart is niet direct beschikbaar. Dit tenzij je de laptop met Reefmaster zou koppelen aan je dieptemeter met behulp van een NMEA kabel. Wat dan weer impliceert dat je met je laptop in de boot zit en voldoende batterijen hebt om je laptop gedurende een langere tijd van stroom te voorzien. Klinkt waarschijnlijk allemaal gecompliceerd…

Ondertussen had Navionics (een producent van navigatie kaarten) reeds de Navionics live functie. Echter vond ik het een nadeel dat je dan bij hen een kaart moest aankopen. Voor karpervissers een redelijk dure aankoop aangezien je voor België en Frankrijk dan op een kaart van om en bij de 250 euro uitkomt.

Sinds enkele dagen heeft Lowrance de Genesis Live functie ter beschikking in een gratis update voor onder andere de Lowrance Elite TI! Een optie waarbij je 2D Sonar data live wordt verwerkt tot een bathymetrische kaart en deze ook live op het scherm van je kaart functie van de Lowrance verschijnt! Eindelijk dus gratis Live Mapping. Wat toch een meerwaarde is wanneer je bvb naar Frankrijk gaat vissen en op een heel éénvoudige manier je sonardata in de vorm van een bathymetrische kaart wilt weergeven om een beter inzicht te verwerven van het onderwaterreliëf.

De Genesis Live functie gaat met behulp van wiskunde inter- en extrapolatie bereken wat de vermoedelijke dieptes zijn in zones waar jij nog niet gelogd hebt, deze resultaten durven zeker afwijken van de werkelijkheid. Hou er dus rekening mee dat hoe meer lijnen je vaart hoe nauwkeuriger je kaart wordt.

Screenshot_2018-08-12_15.57.21
Genesis Live Mapping op een Open Street Map achtergrond. Het resultaat na een uurtje op en neer de talluud varen.
Screenshot_2018-08-12_16.21.17
Linksboven is de Genesis Live bezig met het inkleuren van de bathymetrische kaart. Terwijl rechtsboven de 2D Sonar draait en onderaan de Downscan met Fish Reveal de vissignalen beter accentueert!
Screenshot_2018-08-12_16.27.52
En zo wordt de kaart verder ingevaren tot er een volledig overzicht komt. Je merkt dat de oevers soms niet correct zijn, dit komt doordat er geen contourlijn kan worden ingegeven welke het toestel als oever aanziet. Echter wordt de belangrijkste data op de kaart wel weergegeven!

Gemakkelijke gebruikersinterface

Tijdens mijn eerste tests stelde ik vast dat de Genesis Live overlay heel gemakkelijk in gebruik is. Ook kan je bij de opties heel wat instellingen wijzigen, zoals nauwkeurigheid van de kaart en het kleurenpalet kan je zelf opbouwen!

Show genesis live overlay.png
De Genesis Live overlay kan je gemakkelijk in en uitschakelen!
Screenshot_2018-08-27_17.18.07
De types kaartweergaves kan je ook selecteren!
Screenshot_2018-08-27_17.19.42
Je kan zelfs 2 zelfgekozen dieptepaletten instellen! Hierdoor kan je bepaalde dieptes meer accentueren door middel van kleur!
Screenshot_2018-08-27_17.17.33
Met de contour interval kan je kiezen hoeveel dieptelijnen je wenst weer te geven. Ik hou van ‘high’, terwijl dit voor anderen te druk kan worden!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s